Viken får ledertrøya i grønt samarbeid

 
Viken får ledertrøya i grønt samarbeidF.v. Odd Vidar Andresen (Hunton), Hans Martin Andersen (Are Treindustrier), Johan Edvard Grimstad (Viken fylkeskommune), Bjørn Lier (Trebruk AS) og Marthe Lie (Are TreindustrierFoto: Tore Helge Hansen/ Viken fylkeskommune
Et norsk-svensk samarbeid om bioøkonomi skal gi økt bruk av tre i byggindustrien, og samtidig bidra til at FNs klimamål nås.

30. juni ble avsparket for videreføringen av prosjektet markert, med besøk på Are Treindustriers fabrikk i Rygge, der trevarebedriften Hunton fra Innlandet og fylkesråd for næring Johan Edvard Grimstad i Viken fylkeskommune deltok. Are Treindustrier og Hunton, ser nå muligheter for samarbeid og ytterligere bruk av tre som råvare i sine produksjoner og går dermed foran som gode eksempler på næringsvirksomhet, som fylkesråd Grimstad ønsker å se mer av både på norsk og svensk side. Are Treindustrier AS har lang fartstid som leverandør av trekonstruksjoner.

Stort potensial
- Vi har deltatt på samlingene til Bioeconomy Region som har åpnet for nye samarbeid, deriblant med Hunton. Nå ser vi muligheten for å benytte trefiberbaserte isolasjon fra Hunton i våre elementer. Dokumentasjon viser at kombinasjonen av våre hulldekk-elementer av tre fylt med trefiberbasert isolasjon fra Hunton, i tillegg kan gi særskilte gode lydmålinger. Det er stort potensial for å benytte mer tre i norske bygg. Samtidig er det økt etterspørsel etter miljøvennlig materiale og produksjon blant kundene. Da er det opp til oss å komme med de gode løsningene og de utvikler vi ved å samarbeide på tvers av bransjen, dele kompetanse og lytte til kundenes behov, sier prosjektdirektør Hans Martin Andersen i Are Treindustrier AS, i en pressemelding.

Strengere EU-krav
EU stiller strengere krav til bruk av bærekraftige produkter, etablerte systemer for ombruk og resirkulering av materialer. Bruk av for eksempel massivt tre krever andre byggemetoder, noe som gjør at flere bygg bygges som ferdigmoduler på fabrikk før de transporteres til byggeplassen. Nordisk Ministerråd har nedsatt et prosjekt som jobber med hvordan man kan tilrettelegge for mer bruk av tre i byggindustrien og som blant annet ser på om det er mulig å innføre felles byggetekniske krav som også inkluderer miljøkrav. Bioøkonomi handler, forenklet sagt, om å få en økonomi basert på produksjon og foredling av fornybare biologiske ressurser som skog, jord, som foredles videre til papir, emballasje, drivstoff, møbler og hus, men også tjenester og prosesser.

Verdifulle erfaringer
Bioøkonomi er dermed et helt sentralt element i gjennomføringen av det grønne skiftet, hvor klimagassutslipp skal ned og ressursproduktiviteten skal opp. Prosjektet «Bioeconomy Region» har pågått siden 2017. Verdifulle erfaringer tas med videre når det interregionale samarbeidet fra 1. juli gikk over i en ny fase. Samarbeidet utvides, og på norsk side er det Viken fylkeskommune som skal lede arbeidet. Hunton produserer byggematerialer som blant annet trefiberisolasjon og vindsperrer av trefiber laget av granflis.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår