Vikingene skal vekkes til live

 
Vikingene skal vekkes til liveBildet: Opplevelsessenteret med et budsjett på 50 millioner kroner. kroner skal huse en utstilling, et senter for vikingstudier, et arrangementssenter og et servicesenter på nesten 2.000 m2. Illustrasjon: Loop Architects.
DANMARK: Med mørket, lange skygger og lukten av brent tre, trekkes besøkende til det kommende opplevelsessenteret inn i vikingtidens dystre, forlokkende og fascinerende univers.

En av Danmarks i alt fem bevarte vikingborger – den spektakulære borgringen ved Lellinge vest for Køge – skal nå presenteres på et opplevelsessenter som er inspirert av vikingtidens karakteristiske kongesaler.

Loop Architects er sammen med Lytt Arkitektur og rådgivende ingeniør Viggo Madsen utpekt som vinnere av designkonkurransen, der i alt tre danske arkitektkontor deltok, ifølge dagensbyggeri.dk

rich-media-1
Bildet: Bygget har klare referanser til vikingenes enkle langhusarkitektur med dominerende takkonstruksjoner. Illustrasjon: Loop Architects.

– Loop Architects har løst en vanskelig oppgave på en utmerket måte. De har laget et vakkert bygg som respekterer hierarkiet i landskapet med Borgring som det viktigste elementet og samtidig et prosjekt som kan få mest mulig ut av økonomien, sier styreleder i Borgringstiftelsen, Torben Nielsen.

Knyter elegant sammen

Eksisterende Borgring-anlegg ligger som et geometrisk sirkulært kors - på en skrånende flate ned mot Køge elv og i skarp kontrast til landskapet rundt. Som en enkel, rektangulær bygning er det nye opplevelsessenteret plassert på motsatt side av elvedalen, kledd med sort treverk og med et markant og særegent tak. En bygning som har klare referanser til vikingenes enkle langhusarkitektur med dominerende takkonstruksjoner.

rich-media-2
Bildet: Opplevelsessenteret ligger som en enkel, rektangulær bygning i landskapet rundt. Illustrasjon: Loop Architects.

"Forslaget binder elegant de to elementene, Borgring og opplevelsessenter sammen. Ved å utforme opplevelsessenteret som et solitært element, skapes en referanse til og dynamikk mellom Borgring og opplevelsessenteret. Referansen til vikingtiden er altså til stede, men på et abstrakt nivå", heter det i jurybegrunnelsen.

Fantasien slippes løs

Allerede ved ankomst til opplevelsessenteret inviterer en stor åpning i byggets fasade øyet til å vandre gjennom byggets inngangsport og videre mot Borgring via store vinduer. Brent treverk kler veggene i ankomstrommet, og refererer direkte til vikingtidens materialer, både i lukt og berøring, og viser frem en impregneringsteknikk fra den tiden.

rich-media-3
Bildet: Når du beveger deg opp gjennom huset opplever du en overgang fra det mørke til det lyse. Illustrasjon: Loop Architects.

Hele tiden er mørket og skyggene et premiss som skal stimulere nysgjerrigheten og sette fantasien fri. Når du beveger deg opp gjennom huset – fra mørket i utstillingshallen til visningsrommet – opplever du en overgang fra det mørke til det lyse. Sterke og dramatiske verktøy som hver iscenesetter opplevelsen. Takflaten som beskytter byggets trefasade fungerer som solskjerming i sommerperioden. I tillegg fungerer overhenget som et overbygd område hvor grupper kan samles.

Den kompakte bygningskroppen gjør bygget energieffektivt og tekniske arealer er logisk plassert. Samtidig gjennomføres prosjektet som et bærekraftig byggesystem i en stålkonstruksjon som enkelt kan demonteres og gjenbrukes.

Opplevelsessenteret skal etter planen åpne i løpet av 2024.

rich-media-4
Bildet: Utsikten fra toppen av sentrum. Illustrasjon: Loop Architects.
 
KILDE: Dagens Byggeri
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave