- Viktig å ta vare på de som faller utenfor

 
- Viktig å ta vare på de som faller utenforBildet: Bildet: Statssekretær Sindre Lysø (t.v) med vinnerne av Årets Lærebedrift 2022, Landmark Maskin AS, her representert ved faglig leder Kåre Magnar Hestenes og daglig leder Trygve Landmark. Foto: Odd Borgestrand
ARCTIC ENTREPRENEUR 2023: Landmark Maskin AS i Mosterhamn på Bømlo ble kåret til årets lærebedrift 2022 under Arctic Entrepreneur på Gardermoen.

Av Odd Borgestrand

Dette er en bedrift som har sterkt fokus på å gi ungdom som faller utenfor en mulighet i anleggsbransjen, - og de har i stor grad lyktes.

Det er sjette gang Maskinentreprenørenes Forbund har denne kåringen. Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Sindre Lysø, fikk æren av å dele ut prisen siden kunnskapsminister Tonje Brenna måtte melde forfall. Statssekretæren tok den oppgaven på strak arm og bidro til en høytidelig prisutdeling der alle de åtte nominerte bedriftene ble presentert og overrakt diplom. 

Glad for prisen

Årets øvrige nominerte var Thore Magnussen & Sønn AS, Heldal Entreprenør AS, Søbstad AS, Næsbø Skog AS, Båsum Boring AS, Horten kommune, kommunalteknisk drift og Brødrene Ødegård Maskindrift AS. Men helt til topps gikk altså Landmark Maskin AS, en bedrift som i dag har 75 ansatte. Daglig leder i Landmark Maskin AS, Trygve Landmark mottok prisen og var glad for å bli beæret med denne prisen. Den største gleden for ham er imidlertid å hjelpe ungdom som har falt utenfor en ny sjanse. Han hadde selv en gutt i egen familie som ble et mobbeoffer på skolen. Han fikk tilbudet om å bli en del av laget til Landmark, og har i dag to fagbrev. 

- Mange snakker om at det er forbundet med utgifter for et firma å satse på lærlinger. For meg er det en stor opptur å se hva vi kan bidra med i stedet for å sende ungdom på NAV, sier Landmark til Byggfakta. 

Inkludert og sett

Han viser til sin egen faglige leder, Kåre Magnar Hestenes, som ser muligheter og kvaliteter i hver eneste ungdom.
- Det aller viktigste er at vi gir ungdommene mestringsfølelsen. Da blir de inkludert og de blir sett. Det er synd at det er så høye krav for å komme inn på de videregående skolene, og da har vi sett det som en oppgave å hjelpe dem videre på andre måter. Vi har hatt en del unge som vi har jobbet ekstra med. Det er ikke alle som klarer å få et fagbrev, men vi hjelper de uansett fram til et kompetansebevis, og her har vi lyktes, sier en tydelig rørt Trygve Landmark.

Juryens begrunnelse

Her er juryens begrunnelse for å gi prisen til Landmark Maskin AS:

«Årets lærebedrift 2022 oppfyller alle kriteriene som ligger til grunn for denne prisen. Bedriften har i 25 år hatt et betydelig inntak av lærlinger og de lykkes med å se kandidatene for dem de er, og gi dem en mulighet til å utvikle seg og kjenne mestringsfølelse. De følger opp lærlingene og gir dem kompetanse og ferdigheter til å gjennomføre og bestå fagprøven med godt resultat».

«Bedriften har en filosofi om at det er viktig å investere i de unge og viser dette i praksis ved å satse på lærlinger som har en bakgrunn som gjør at de trenger noe mer oppfølging og litt lengre læretid enn om de har fulgt det tradisjonelle skoleløpet». 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave