Vil forebygge overflateskader og riper

 
Vil forebygge overflateskader og riperFotokreditt: Per Henning Graff
Glass og Fasadeforeningen opplever stadig oftere at sluttbrukere oppdager overflateskader på glass i sine nye vinduer. Reklamasjoner, spesielt på riper i glassoverflatene har vist en økende tendens.

– Vi har nå utarbeidet en veileder som skal bidra til at dette problemet reduseres og aller helst unngås, sier Bjørn Glenn Hansen.

– Glass tåler mye, men ikke alt. Spesielt ikke når materialet blir håndtert feil. Forekomsten av overflateskader og riper i glass kan enten oppstå som følge av produksjonsfeil før glasset forlater fabrikken eller blir tilført underveis fram til sluttbruker, såkalt «påført skade», sier direktør i Glass og Fasadeforeningen, Bjørn Glenn Hansen.

Glass og Fasadeforeningens «Kvalitetsnorm for bygningsglass» beskriver toleransegrenser for bedømmelse av avvik i optisk kvalitet og dimensjoner i bygningsglassprodukter.

– Våre medlemsbedrifter stiller seg bak og leverer glass som tilfredsstiller kravene i denne normen. Likevel anbefaler vi alltid at glass levert på byggeplass blir kontrollert før innsetting i bygg. Håndtering under transport, senere montering i dører, vinduer og fasader og mellomlagring på byggeplass kan forårsake skader både på glassets kanter og overflater. Produsenten av glasset må selv innestå for skader som kan henføres til, eller burde vært oppdaget, i hans produksjon. Påførte skader etter dette kan ikke henføres ham uten at annet er avtalt, sier Hansen.

Veilederen «Tiltak mot overflateskader på bygningsglass – Rengjøring av bygningsglass» gir generelle råd om hva man skal ta hensyn til i forbindelse med rengjøring og beskyttelse av glassoverflater, og spesielt i forbindelse med oppføring av bygg.

Last ned veilederen her.

– Glass skal ikke rengjøres med redskap som kan ripe i overflaten. Vi har dessverre sett noen skrekkeksempler på feil bruk av redskap ved rengjøring. Blant annet at renholdere bruker metallskrape både som nal og som redskap til å fjerne overflatesmuss- og flekker. Riper som følge av rengjøring med bruk av metallskrape forekommer dessverre ofte. Vår nye veileder forteller om hvilke hensyn man må ta for å unngå overflateskader. Samtidig har vi laget et eget varselmerke, et klistremerke, som vi anbefaler alle våre medlemsbedrifter å bruke.

– Vi ønsker at veilederen «Tiltak mot overflateskader på bygningsglass – Rengjøring av bygningsglass» blir lastet ned og printet ut av alle som har befatning med bygningsglassprodukter. Den vil også være velegnet som vedlegg i FDV-rapporter, og som informasjon ved salg av dører, vinduer og fasader med glass. Samtidig som den nå er gjort tilgjengelig ber vi alle våre medlemsbedrifter om hjelp til å spre budskapet i sine miljøer. Alle aktører i byggeprosessen vil være tjent med å kjenne innholdet i vår nye veileder, sier Hansen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår