Vil gjøre bærekraft transparent

 
Vil gjøre bærekraft transparentDen italienske arkitekten og byplanleggeren Stefano Boeri valgte EQUITONE fibersement til fasadene, treterrassene, samt 1200 planter, 86 trær og 1000 busker til bolighuset Palazzo Verde i Antwerpen.
Arkitektene skal enkelt kunne se hvordan EQUITONE fasadeplater bidrar i et CO2-regnskap. Derfor publiserer selskapet nå jevnlig all informasjon på en dedikert miljøside på nettsiden deres, slik at bransjen alltid kan følge med på selskapets sirkulære initiativ.

Minimal miljøpåvirkning, design for å skille seg ut og innovative samarbeid. Etex Group, som blant annet produserer fibersementplatene EQUITONE, er helt i front når det gjelder å gjøre produksjonen og fibersementplatene så sirkulære som mulig.

De siste to årene har selskapet jobbet intenst med å redusere både egne CO2-avtrykk i produksjonen og CO2-avtrykkene til de ferdige produktene. Som en del av den transparente tilnærmingen har det belgiske selskapet samarbeidet og konsultert med et internasjonalt bærekraftspanel bestående av blant annet arkitekter og eksperter i byggebransjen, med det klare formål å øke det sirkulære materialperspektivet. Hovedfokus er på sirkulær design, konstruksjon med lav miljøbelastning og tverrfaglige, innovative samarbeid.

Sustainability Product Manager Maarten Milis uttaler:

– Vi jobber med å utvikle en ny generasjon fibersement ved å redusere vår miljøpåvirkning gjennom prosesser som relaterer seg til alt fra design til produksjon. Vi har som mål å redusere vannforbruk, avfallsvolum og CO2-utslipp, og utforsker nye måter vi kan resirkulere materialene våre på. Senest innen 2030 er målet vårt å tilby materialer med lav miljøpåvirkning og uten avfall til deponier. Dermed ønsker vi å påvirke miljøet minst mulig og maksimere holdbarheten til materialene våre uten å måtte gå på akkord med kvaliteten, sier Maarten Milis.


Dette bærekraftige huset i Hannover er bygget av 90 % resirkulerte byggematerialer. EQUITONE-fasadeplatene er fjernet fra en nærliggende bygning, kuttet, overflatebehandlet og festet til trelekter for å oppnå minimal miljøpåvirkning.

Lettere og smartere
Etex Nordic har hovedkontor i Fredericia, lager i Rødekro, salgskontorer i Malmø og Oslo, og har omkring 50 medarbeidere i Norden. På verdensbasis sysselsetter konsernet over 12 000 personer i 42 land.

I løpet av de siste to årene har den sirkulære tankegangen blitt en viktig del av kulturen i hele konsernet. Det jobbes grundig med produktutvikling, innenfor teknisk avdeling og FoU. De gjør blant annet detaljerte beregninger for å finne ut hvordan bedriften oppnår bærekraftige materialer – materialer som i tillegg til EQUITONE inkluderer merker som f.eks. CEDRAL, Promat, Euronit og Siniat.

Nordic Brand Manager for EQUITONE, Tina Søndergaard-Pedersen, forteller:

– Vi har i mange år jobbet med å optimalisere kvaliteten på materialene våre med fokus på blant annet teksturer, styrke og fargebestandighet. I dag jobber vi også mot mindre miljøbelastning, og vi ønsker å være transparente i forhold til hva vi jobber med, og når det gjelder å gjøre informasjon og kunnskapsdeling tilgjengelig digitalt.


EQUITONEs fibersementplater produseres i Nord-Europa i Tyskland og Belgia og trenger derfor ikke transporteres langt for å pryde danske bygg.

Tilgjengelighet og transparens
Åpenhet er også et ønske fra arkitektene som deltar i Etex-gruppens bærekraftspanel. Her viser det seg at arkitektene virkelig ønsker å jobbe med bærekraft, men at det noen ganger er lettere sagt enn gjort.

– Arkitekter mangler ofte tilgang på god informasjon som er tilgjengelig på en oversiktlig måte, som bidrar til å underbygge valg av bærekraftige materialer, samt argumenter som kan sikre at disse materialvalgene opprettholdes på prosjektene. Det kan være en tendens i byggebransjen at bærekraftige bygg oppfattes som et dyrere valg, men det trenger ikke være mer kostbart å bygge med tanke på miljø.

– Det vi har fått fra panelet er blant annet at åpenhet er nøkkelen. Vi har hatt EPDer i mange år, men i tillegg jobber vi nå også med et annet lag hvor oversikt, tilgjengelighet og transparens er sentrale elementer. Vi har dermed utarbeidet det vi kaller Material Sustainability Datasheets (MSDs) som tillegg til EPDer, hvor vi blant annet jobber med data fra tredjepartskilder som CINARKs materialpyramide og sertifiseringsordninger som LEED, BREEAM og DGNB. Der oppgir vi hva arkitekten kan legge til i sertifiseringsregnskapet sitt, hvordan materialene våre vil fremstå i et CO2-regnskap m.m. Transparensdelen er et område vi hele tiden skal jobbe med, slik at vi kan gjøre det enda enklere for arkitektene å bruke materialene våre og gjøre bærekraftigheten mer oversiktlig, avslutter Tina Søndergaard-Pedersen.


På Museum of Arts i Hong Kong ble hver 3D-modul på fasaden til bygningen designet slik at den kunne lages av en enkelt EQUITONE-plate. Det resulterte i en minimal mengde kapp.

Les mer om EQUITONE her

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave