Vil revolusjonere måten vi bruker plast på

 
Vil revolusjonere måten vi bruker plast på
De har bygget landemerker i inn- og utland og forandret måten vi forholder oss til arkitektur på. Nå vil Snøhetta snu opp-ned på verdens plastbruk.

Norske innovasjonsprosjekter får en solid innsprøyting når 7,5 millioner kroner nå skytes inn i idéutviklingsfasen via Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Én av de 15 mottakerne er et Snøhetta-prosjekt som ganske enkelt heter «PLAST».

Det eksentriske, lille verkstedet til Stian Alessandro Ekkernes Rossi, Snøhettas plastmann, deler tak med ett av verdens mest anerkjente arkitektkontorer. Verkstedet er satt sammen av alt mulig utstyr, det meste er funnet på Finn.no. En egenkonstruert kvern i et hjørne maler opp plastavfall til små granulater som kan smeltes om. Akkurat nå er det noen kasserte tidsskriftsamlere som kvernes opp.

Vil gjøre gjenvunnet plast verdifullt
Ekkernes Rossi er selv arkitekt, men i tråd med Snøhettas tverrfaglige verdier jobber han med flere andre ting. Det siste året har det handlet mest om plast.

– I dag er plast noe du gjerne får gratis. Noe som er verdiløst når det har gjort nytten sin. Vi ønsker å gi verdi til plasten. Og når den først har verdi, skal jeg love deg at folk kommer til å plukke opp plastavfall de finner på gaten, sier han.

Målet med prosjektet «PLAST» er å skape nye, bærekraftige produkter ved hjelp av en tverrfaglig tilnærming der innovasjonen drives av materialegenskapene.

Ekkernes Rossi nevner en rekke potensielle bruksområder for gjenvunnet plast. Fra byggematerialer, fasade og innredning, til tekstiler og møbler. De store miljøgevinstene kommer fram når resirkulert material erstatter nye materialer.

– Vi har tro på at effekten av bruk og gjenvunnet plast har store miljø- og samfunnsgevinster. Skal vi oppnå en bærekraftig utvikling, må vår fremtidige materialbruk være basert på kretsløpstenking. Dette gjelder både produsenter, forbrukere og myndigheter. Fremtidens plastprodukter er de som er designet med tanke på at plasten skal gå flere ganger i kretsløp, sier han.

Håper på signaleffekt
Nå får Snøhetta 540 000 DIP-kroner for å samle tverrfaglig kompetanse om gjenvunnet plast, øke bevisstheten i bransjen og koble dette til reell produktutvikling.

– Vi håper vi kan skape en effekt gjennom fokus på innovasjon og være en aktiv kunnskapsbygger i bransjen med tanke på gjenbruk av plast. Samtidig er dette mye større enn oss. Vi ønsker å samarbeide med virksomheter som er sultne på å utvikle seg selv. Vi vil gjerne høre fra eksperter og fagfolk med spennende ideer. Dette er en åpen invitasjon, sier Ekkernes Rossi.

Millioner til idéutvikling
Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP. I år mottar 15 norske innovasjonsprosjekter totalt 7,5 millioner kroner.

– Pengene skal brukes til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen, et område som ellers ofte blir forsømt i nyskapingsprosjekter. Ved hjelp av innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk er målet at flere prosjekter skal føre til reell verdiskaping både for mottaker og samfunn, sier Anne E. Bull, rådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA).

Fra digitalisering til gjenvinning
Hun er svært fornøyd med kvaliteten og bredden på prosjektene som får DIP-støtte i år.

– Prosjektene gjenspeiler mange viktige trender i næringslivet og samfunnet. Digitalisering, bioteknologi, transportutfordringer og bærekraft er blant temaene som går igjen. Det blir utrolig spennende å følge disse prosjektene videre, sier Bull.

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 61 millioner kroner til 147 prosjekter.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår