Vil starte bachelor for byggeledere

 
Vil starte bachelor for byggeledere
Fagskolen Innlandet på Gjøvik har søkt om godkjenning for et høyskolestudium for byggeplassledere. Et studium som skal gå over tre år og starte opp høsten 2017 dersom de får godkjenning fra Nokut.

Av Tore Kubberød

Det er selskapet Høyere Yrkesfaglig Utdanning AS (HYU) som står bak søknaden. Et selskap som seks fagskoler på Østlandet har gått sammen om og opprettet. Prosjektleder for bachelorstudiet for byggeplassledere er Trond Bjørge, som er lærer på Fagskolen Innlandet og som også skal være lærer på studiet dersomd et blir godkjent.

– Vi har jobbet i halvannet år med forberedelser og innholdet i studiet og søknaden.

Byggebransjen har uttrykt et ønske om at det kommer en utdanning for byggeledere, og innholdet i studiet er basert på intervjuer med mange aktører. I tillegg er en karrierevei for yrkesfag noe også både LO og NHO har snakket om, forteller han.

Tre års varighet
Fagskolene har normalt to års studietid for sine heltidsstudenter. Høyskolestudiet for byggeplassledere skal vare i tre år.

– Dersom søknaden blir godkjent så håper vi å kunne starte opp en klasse for byggeledelse fra høsten 2017. Vi starter med et heltidsstudium det første året, men vi tar også sikte på å åpne for deltidsstudenter.

Bjørge forteller at søknaden deres er spesiell ved at den er praksis- og yrkesrettet.
– Vi setter krav om at de som søker må ha en yrkesrettet bakgrunn. Enten et fagbrev eller minimum fem år med relevant yrkeserfaring. Vi ser for oss søkere fra alle yrkesgrupper som er representert på en byggeplass.

En region i vekst
Dersom søknaden godkjennes så blir dette det første høyskolestudiet i regi av fagskolene.

– Det er fylkeskommunene som eier fagskolene, og dette er noe seks fylkeskommuner står bak. Siden høyskolestudier er mer omfattende enn det fagskolene kan tilby til vanlig så ble det valgt å opprette et eget selskap som står bak tilbudet. Høyere Yrkesfaglig Utdanning (HYU) AS, som selskapet heter, eies av seks fylkeskommuner.

Hvorfor er akkurat Fagskolen Innlandet valgt til oppstart av det første høyskolestudiet i fagskole-regi?

– Det er stor aktivitet i byggebransjen i Innlandet, og Fagskolen Innlandet er god på byggtekniske fag. Det kommer studenter til Gjøvik fra hele landet. Vi har allerede et godt grunnlag når det gjelder lærerkrefter, i tillegg til at vi vil leie inn lærere fra de andre høyskolene. Her har vi allerede en liste over hvilke ressurser vi ønsker å bruke.

Hele denne reportasjen kan du lese i Byggfakta nr.12, som snart går i trykken.

Ikke abonnent? Ta gjerne kontakt for et uforpliktende prøveabonnement!

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår