Vinner med fremtidens byggekonsept

 
Vinner med fremtidens byggekonseptBildet: Administrerende direktør Thorbjørn Thoresen takker regiondirektør Kristin Willoch Haugen fra Innovasjon Norge for tilliten og tildeling av 15 millioner for å utvikle fremtidens byggekonsept for Forsvaret. Fotograf: Annicken Piene Røed, Forsvarsbygg
I dag ble Forsvarsbygg tildelt 15 millioner i støtte til gjennomføring av innovasjonspartnerskap fra Innovasjon Norge.

- Vi starter nå opp med å utvikle et fleksibelt og mobilt byggekonsept for å oppnå økt bærekraft og kampkraft i Forsvaret, sier administrerende direktør Thorbjørn Thoresen og prosjektleder Astrid Hillestad i Forsvarsbygg, i en pressemelding.

Robust endringskapasitet

- Bruk av nye typer våpen og materiell, samt økt kriseberedskap, stiller krav til fleksibilitet i bygningsmassen. Dette er grunnlaget for ideen om å utvikle en robust endringskapasitet i fremtidens portefølje for eiendom, bygg- og anlegg, forklarer Thorbjørn Thoresen. Vi er svært glade for tildelingen og ser frem til å komme i gang med prosessen med å utvikle nye og innovative løsninger som mange vil kunne ta i bruk, sier hun.

Et stort nasjonalt og internasjonalt marked

- For markedet for et nytt byggekonsept er imidlertid mye større enn Forsvaret, fortsetter Astrid Hillestad, som er prosjektleder for innovasjonsprosjektet «fleksible og mobile bygg» i Forsvarsbygg.

Alle som benytter containere, telt eller mobilløsninger i dag, er potensielle brukere av bygg som erstatter tradisjonell stasjonær bygningsmasse.
- Samtidig vil utviklingen av løsningen bidra positivt til at vi i Norge når viktige miljømålsetninger ved å redusere klimabelastningen fra byggenæringen, sier Hillestad.

Imøtekommer FNs bærekraftsmål

Med bistand fra Nasjonalt program for leverandørutvikling har Forsvarsbygg laget en idèskisse og vil gå i dialog med leverandørmarkedet for å utforske muligheter for videreutvikling av nye boligkonsepter. I tillegg til behov for fleksibilitet, mobilitet, bruk av resirkulerbare materialer og energiselvforsyning skal ønsket løsning være i tråd med Forsvarsbyggs miljøstrategi 2020-2024 og imøtekomme FNs bærekraftsmål om innovasjon og infrastruktur (9), ansvarlig forbruk og produksjon (12) og til å stoppe klimaendringene (13).

- Oppgaven er vanskelig, men vi har stor tro på at leverandørene våre er i stand til å utvikle de løsningene vi har behov for, understreker Hillestad.

Avtaleinngåelse i løpet av 2021

Kostnader til gjennomføring av innovasjonspartnerskapet er estimert til totalt 19 millioner kroner inkl. mva. Av beløpet er 2 millioner kroner egenfinansiering og 2 millioner egen arbeidsinnsats.
- Prosjektet legger opp til at markedsdialog blir gjennomført høsten 2020, og prosjektet er fullført ved inngåelse av leverandøravtale(r) i løpet av 2021. Nå gleder vi oss bare til å sette i gang, avslutter Astrid Hillestad, fornøyd.

Forsvarsbygg blant åtte vinnere

- Innovasjon Norge tildeler midler til offentlig-private innovasjonspartnerskap med mål om å løse samfunnsutfordringer. I år deler vi ut hele 100 millioner kroner, i alt 37 søkte og Forsvarsbyggs prosjekt gikk til topps i konkurransen sammen med sju andre. Innovasjonspartnerskap gir både bedre løsninger i offentlig sektor og næringsutvikling og legger samtidig grunnlag for eksport av norsk kunnskap og teknologi, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Mer informasjon om prosjektet: https://www.innovasjonnorge.no/no/tjenester/innovasjon-og-utvikling/finansiering-for-innovasjon-og-utvikling/innovasjonspartnerskap/offentlig-privat-samarbeid--utlysning-2019/
 


 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår