Vinslott i ny tapning

 
Vinslott i ny tapningDet nye arkitektoniske hovedgrepet har bestått i å rive det innvendige korset for å etablere en boligkarré med et generøst gårdsrom i midten. Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter AS
AKTUELLE PROSJEKTER: Prosjekt Hasle Bygg 01 har blitt en spennende miks av rehabilitering og nybygg, som rommer både leiligheter og næring.

Av Bjørn Laberg

Historien til Hasle Bygg 01, også kjent som Vinslottet, startet for mange år siden. Over 40 år før Solid ble grunnlagt, i 1932, stod bygget klart som Vinmonopolets fabrikk. Med sine 50 000 kvadratmeter var det Nordens største bygg og et moderne industrianlegg for produksjon, lagring, tapping og ekspedisjon av norsk brennevin.

Byantikvaren har omtalt bygget som enestående norsk industriarkitektur, og gjort teglfasaden i 2. og 3. etasje bevaringsverdig. Foto: Dmitry Tkachenko.

Landemerke
Allerede fra starten kunne 235 ansatte kalle det spesielle bygget for sin arbeidsplass. Tapperiet på Hasle ble raskt et landemerke i Oslo og anses som et arkitektonisk ikon for sin tid. Bygget har mottatt en rekke utmerkelser innen arkitektur, blant annet Houens premie for god arkitektur i 1934. Siden nedleggelsen av anlegget i 2012 har det gamle tapperiet i Haslevangen 16 gjennomgått en fantastisk transformasjon. Solid Entreprenør ble engasjert som totalentreprenør av tiltakshaverne Höegh Eiendom AS og Profier AS. Prosjektoppdraget bestod i å gjøre det ikoniske bygget om til boliger, kjøpesenter og en møteplass for de som bor og jobber på Hasle.

Byggeprosessen og resultatet
Transformasjonen av Bygg 01 spiller en avgjørende rolle i denne utviklingen, både symbolsk og funksjonelt. Veien til ferdig produkt varte i 3 år, fra mai 2017 til juni 2020. Aktiviteten på byggeplassen har vært stor med egenproduksjon i fagene betong, tømmer, mur, flis, maling, blikkenslager og taktekking. Det er bygd tre nye etasjer på toppen, mens teglfasaden, de originale stålsøylene og flere detaljer er bevart. For å tydeliggjøre hva som er gammelt og hva som er nytt, er nybygget hvitt og bygd i andre materialer enn den bevarte delen. Vinslottet består av to underetasjer, første etasje med næringsdel: butikker, restauranter, cafeer, med mere, i tillegg til 5 etasjer med 223 leiligheter. Disse er i forskjellige størrelser, fra 22 til 144 kvadratmeter, noen med industriell «look» og hele 3,7 meters takhøyde.

«Vinslottet» ligger innenfor Hovinbyen i Oslo, hvor det de siste årene har foregått en sterk by- og boligvekst. Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter AS.

- Tidsmessig prosjekt
Bygget er tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter AS, som også sørget for et generøst felles gårdsrom i midten, i tillegg til egne balkonger, private hager og takterrasser som de fleste av leilighetene har fått.

- Det nye arkitektoniske hovedgrepet har bestått i å rive det innvendige korset for å etablere en boligkarré med et generøst gårdsrom i midten. Dette enkle grepet gjør at man oppnår en dybde på bygningskroppen som er mer egnet til boligformål og gir mer gunstige daglysforhold i boligene.  Ved først å fjerne deler av eksisterende bygg, for så å tilføye en ny bygningsmasse, er det oppnådd et tidsmessig prosjekt med arkitektoniske og bruksmessige kvaliteter som boligprosjekt, der den verneverdige del av bygningsmassen blir skånsomt behandlet, sier arkitekt Jonathan Alexander, partner i Kristin Jarmund Arkitekter AS.

Nedsenket privat hage
- Det er prioritert å oppnå en stor andel av gjennomgående leiligheter med lys fra flere himmelretninger. Det er lagt vekt på å oppnå et mangfold av ulike leilighetstyper som henvender seg til ulike boformer og familier, og som tilbyr ulike bokvaliteter. I plan 3, mot sørvestgavlen, er det lagt inn 4 atriumsleiligheter, som i tillegg til utsikt inn i gårdsrommet får dagslys fra en nedsenket privat hage sentralt i leiligheten. I og med at den opprinnelige korsformen er revet, er det oppnådd et felles, utvendig hagerom på byggets plan 2, på taket av handelssenteret. Hagerommet utgjør over 4 mål totalt, med plass for lek, intime soner, fellesskap og åpenhet. Det er vektlagt å gi en mangfoldig kombinasjon av ulike typer og størrelser av vegetasjon, flater, møbleringselementer, tredimensjonale elementer og belysning. Rommet er tilrettelagt for variert og fleksibel bruk.  Private uteplasser er skjermet mot det sentrale fellesarealet ved opphøyde kanter og vegetasjonsfelt, sier Jonathan Alexander.

Et historisk og vernet bygg
Byantikvaren har omtalt bygget som enestående norsk industriarkitektur, og gjort teglfasaden i 2. og 3. etasje bevaringsverdig. Et historisk og vernet bygg som Vinslottet, fører naturligvis til mange krevende, utfordrende og ikke minst spennende prosjekteringsløsninger. Det har blitt jobbet med de minste detaljer, som å lage den perfekte miksen av murstein for å matche den opprinnelige murssteinsfargen fra 1930-tallet, til å prosjektere en enorm V-logo som ble plassert på toppen av bygget. Hele bygget har generert over 1000 tegninger kun innen arkitektfaget. Et stort prosjekteringsteam av rådgivere, utførende, leietakere, byggherre og offentlige etater, byantikvaren inkludert, har jobbet tett sammen i over 3 år for å levere et komplett bygg med høy kvalitet.

FAKTA:

Tiltakshaver: Höegh Eiendom AS / Profier AS

Entreprenør: Solid Entreprenør AS

Ferdigstilt - Sommer 2020

• Bruksareal 33 347 m²

• Regulert utnyttelse 34 000 m² (Areal under terreng unntatt)

• 9 800 m² handlesenter

• Bruksareal handel 6850 m²

• 223 Leiligheter

• Bruksareal bolig ca. 20 600 m²

• 179 parkeringsplasser (Inkl. 10 HC)

• 450 sykkelplasser

• Uteoppholdsareal 7963 m²

Konsulenter:

• Arkitekt: Kristin Jarmund arkitekter AS

• Konstruksjonssikkerhet: Multiconsult AS

• Landskapsarkitekt: Grindaker AS

• RI Brann: Cowi AS

• VVS: ÅF Engineering AS

• Elektro: Heiberg & Tveter AS

• Ventilasjon: Østfold Enøk AS

• Akustikk: Brekke & Strand AS

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

Last også ned vår rapport: Trendrapport 2020 - Analyse av byggebransjen basert på de ferskeste tallene.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår